در شرایط حاضر نیازی به مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا نیست
سخنگوی وزارت خارجه گفت: در شرایط حاضر نیازی به مذاکرات مستقیم بین ایران و آمریکا نیست چون هنوز چارچوبی که مقام معظم رهبری در این زمینه فرمودند تامین نشده است.
خبرگزاری فارس: در شرایط حاضر نیازی به مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا نیست
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس، رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت خارجه کشورمان پیش از ظهر امروز سهشنبه در نشست هفتگی با خبرنگاران در خصوص مشکلات اتباع ایرانی در ترکمنستان و اینکه آیا در سفر رئیس جمهور به این کشور درباره این موضوع رایزنی خواهد شد؟ با بیان اینکه ایران و ترکمنستان روابط بسیار خوبی با یکدیگر دارند، گفت: وضعیت همکاری ما با کشورهای منطقه به خصوص همسایگان ممکن است در برخی زمینهها از جمله مسائل مرزی مشکلاتی را به دنبال داشته باشد که از طریق همکاری و توافقات مرزی نسبت به اتخاذ تصمیمات مناسب برای رفع مشکلات اقدام خواهد شد.
وی افزود: روابط دو کشور در بالاترین سطح خود است و ظرفیتها برای همکاری وجود دارد و مردم دو کشور علاقهمند به رفت و آمد و همکاریهای تجاری و سرمایهگذاری هستند بنابراین مسائلی که در مورد موضوعات مرزی و تردد کامیونها به ترکمنستان وجود دارد در مسائل کنسولی که بین ما و ترکمنستان مطرح است در دست رسیدگی قرار گرفته است.
به گفته مهمانپرست حتما سفر مقامات دو کشور زمینه مناسبی را فراهم میکند تا حتی مسائل مختلف کوچکی که ممکن است در همکاری مرزی وجود داشته باشد را شناسایی و تصمیمات مشترکی اتخاذ شود.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارات صالحی که گفته این بار پیشنهادات آمریکا متفاوت از قبل است؟ اظهار داشت:اظهارنظر مقامات کشورهای منطقه ممکن است متفاوت با اظهارنظرات مقامات ۱+۵ یا سایر کشورهای خارج از منطقه باشد. اینکه چرا اظهارنظرات متفاوتی را از برخی مقامات کشورهای منطقه شاهدیم شاید به نگرانی آنها از حل مسائل بین ما و کشورهایی که ادعای نگرانی در رابطه با فعالیتهای صلحآمیز دارند برمیگردد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: ما معتقدیم همکاریهای منطقهای باید به بهترین شکل ادامه یابد، ما آمادگی داریم روابط را با کشورهای منطقه به بالاترین سطح ارتقا دهیم. برای حل مشکلات بیثباتی و ناامنی در منطقه اگر ظرفیتهای کشورهای منطقه در کنار هم قرار گیرند نیازی به حضور کشورهای خارج از منطقه نیست. اگر در کشورهای منطقه بحرانهایی وجود دارد، این بحرانها به مطالبات مردمی در این کشورها برمیگردد.
به گفته سخنگوی دستگاه دیپلماسی راه حل بحرانها گوش کردن به صدای مردم و مشارکت دادن آنها در اداره کشور بر تحقق خواستههای مشروع آنها است. اینکه به جای پاسخ دادن به مطالبات، کشورهای دیگری را در منطقه به عنوان تهدید و خطر معرفی میکنند، بی نتیجه خواهد بود و کمکی به وضعیت این کشورها نمیکند.
وی درباه اظهارات سعود الفیصل درباره اینکه مذاکرات آلماتی نتیجهبخش نبوده، اظهار داشت: اظهارات برخی مقامات کشورهای منطقه همخوانی با واقعیات و فضای مذاکرات 1+5 ندارد و اینکه آقای صالحی گفتهاند پیشنهادات مقامات کشورهای 1+5 متفاوت از گذشته است، این اظهارات از جانب آقای جلیلی هم مطرح شد. در مذاکرات قبلی اگر همواره بر تعطیلی فعالیتهای هستهای ما تأکید میشد و یا موضوعات مشخصی را به عنوان پیش شرط مطرح میکردند که از نظر ما غیرمنطقی بود و اجازه ادامه مذاکرات را به ما نمیداد، این بار تفاوت محسوسی در پیشنهادات 1+5 وجود داشت که در مغایرت با حقوق اساسی کشور ما برای داشتن فعالیتهای هستهای صلح آمیز نبود و میتوانست فضایی را برای بررسی پیشنهادات و ادامه همکاریها ایجاد کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: این فضا از دید ما و 1+5 و خانم اشتون مثبت تلقی شد و خیلی از مقامات غربی این فضا را مثبت تلقی کردند. ما نسبت به ادامه مذاکرات و آینده آن خوشبین هستیم و فکر میکنیم تغییری که صورت گرفته میتواند شروع خوبی برای رسیدن به چارچوب منطقی باشد. اگر این رویکرد دنبال شود میتواند به تفاهم مورد قبول طرفین برسد.
وی در خصوص اظهارات خزاعی نماینده ایران در سازمان ملل که گفته امکان دارد ایران مذاکرات هستهای مستقیم با آمریکا را بپذیرد و از آن استقبال کند، گفت: اگر متن کامل صحبتهای آقای خزاعی را مطالعه کنید اشاره به همان چارچوبی دارد که رهبری اشاره داشتند، بنابراین مذاکرات میتواند در این چارچوب صورت گیرد.
وی ادامه داد: شاید اقداماتی که مقامات آمریکا دنبال میکند همراه با تغییر واقعی در سیاستها، رویکردها و رفتار سیاسی آنها باشد که یکی از آن میتواند موضوع فعالیتهای هستهای صلحآمیز ما باشد و بتواند در عمل شرایطی را پدید آورد که قابل بررسی باشد. اگر شرایط لازم برای یک مذاکره مناسب در همان چارچوبی که رهبری تعیین کرد ایجاد شود این مسئله را مسئولان کشور ما بررسی میکنند، هیچ حرف متفاوتی نسبت به گذشته گفته نشده است.
مهمانپرست در خصوص طرح جدید در سنای آمریکا که از رژیم صهیونیستی برای حمله نظامی به ایران حمایت میکند، اظهار داشت: در کشورها گروههای مختلفی ممکن است فعالیت کنند که تحت تاثیر جریانهای مختلف صهیونیستی باشند. صهیونیستها ممکن است نگران باشند ما به حقوقمان دسترسی پیدا میکنیم و هم اینکه در یک تفاهم نهایی از این دانش بهرهمند شده و ادعاها درباره فعالیتهای ما برطرف میشود،نگرانی صهیونیستها به خاطر مشکلات داخلی آنهاست چون با موج عظیم بیداری ملتهای منطقه روبرو شدند و این کشورها تحمل ادامه جنایات آنها در منطقه را ندارند. وی ادامه داد: صهیونیستها از طریق کانالهای مختلف فشارهایی را وارد میکنند و اگر عزم و اراده جدی و واقعی از جانب مقامات آمریکایی برای تغییر رویکرد باشد ما عمل، رفتار و تصمیمات مقامات آمریکایی را ارزیابی میکنیم.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص سفر معاون رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در تهران اظهار داشت: حتما رایزنیهایی سیاسی و تبادل نظر به داشتن ارزیابی دقیق از شرایط داخلی منطقه کمک میکند تا به نقطهای که صلح، ثبات، امنیت و آرامش را به دنبال داشته باشد، برسیم تا موقعی که اختلاف دیدگاه بین برخی جریانات در منطقه وجود داشته باشد ضرورت این رایزنیها و گفتوگوها افزایش مییابد.
مهمانپرست ادامه داد: ما معتقد به همکاریهای منطقه و وحدت جهان اسلام و وحدت بین گروههای فلسطینی برای دفاع از سرزمینشان و مقابله با جنایات رژیم صهیونیستی هستیم، لذا با دوستان در تماس و رایزنی هستیم و جریانات سیاسی فعال در منطقه را نسبت به توطئهها و فتنههای صهیونیستی آگاه میکنیم و به این مسئله اشاره داریم که تهدید اصلی در منطقه رژیم صهیونیستی است و این رژیم نامشروع موقعی میتواند به فعالیتهای خود ادامه دهد که اختلاف بین کشورهای منطقه و جریانات سیاسی در منطقه افزایش یابد به وحدت گروههای اسلامی و همکاری کشورهای اسلامی در منطقه بیشتر بپردازیم.
مهمانپرست در ارتباط با تیراندازی مرزبانان آذربایجان به مرزنشینان روستای مرزی ایران در این منطقه پرسید که وی در پاسخ با بیان اینکه مقامات مرزبانی باید در این باره اظهارنظر کنند، گفت: ما با همه همسایگان روابط بسیار خوبی داریم و تلاش میکنیم مسائل به سرعت حل شود و مشکلات حل گردد تا تردد اتباع را تسهیل کنند و از این طریق ملتهای دو کشور منفعت میبرند.
خبرنگاری درباره اظهارات اخیر محسن رضایی مبنی بر کمک ایران به جمهوری آذربایجان از مهمانپرست سوال کرد که وی در پاسخ گفت: اظهاراتی که برخی مقامات درباره آذربایجان انجام میدهند خارج از اظهارنظر مقامات رسمی ما صورت میگیرد. ما با همه همسایگان روابط بسیار خوبی داریم و توسعه روابط با کشورهای همسایه به هیچ وجه به معنای ایجاد محدودیت درباره همسایه دیگری تلقی نخواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه همواره برای حل بحرانهای منطقهای تلاش کردهایم، از آن جمله به بحرانی که بین آذربایجان و ارمنستان وجود داشته اشاره کرد و گفت: این مسایل و مشکلات از طریق گفتوگوهای سیاسی دنبال میشود و ما همچنان این نقش را برای حل بحرانهای منطقهای ایفا خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص این که آیا حتی لغو و ابطال بخشی از تحریمها منجر به مذاکره مستقیم ما با آمریکا میشود؟ تصریح کرد:: بحث فعلی ما این مساله نیست بلکه بحث فعلی ما شروع کردن رویکردی است که چارچوب منطقی بر آن حاکم باشد و در ادامه این نشست با وجود این رویکرد منطقی طرفین به خواستههای خود نزدیک شوند.نتیجه نهایی این رویکرد شناخته شدن حق ایران در داشتن فعالیتهای صلح آمیز هستهای به شکل کامل و در طرف مقابل رفع نگرانیها و ابهاماتی است که برای آنها وجود دارد.
به گفته وی اگر این نگرانیها از یک طرف برطرف شود و به شکل همزمان آن حقوق ملت ما به رسمیت شناخته شود مبنایی برای ادامه فشارهای نادرست وجود ندارد.
وی اضافه کرد:بحث فعلی ما چارچوب مذاکرات برای دفاع از منافع ملی و حقوق هستهای کشور ما است که در فضای مناسب با رویکرد درست همراه باشد که در این صورت میتوان گامهایی را برداشت. در نشست آلماتی این فضا و شرایط امیدوار کننده بود که این فضا ادامه پیدا کند و کامل شود و به یک تفاهم نهایی برسد، در عمل باید این رویکرد را در نشست بعدی دنبال کنیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در خصوص اظهارات اخیر آمانو درباره بازدید از سایت پارچین نیز با اشاره به اینکه این مسالهای است که قبلا هم توسط آژانس در مذاکرات مطرح شده است، گفت: اصولا مبنای نشست نمایندگان ما با آژانس بر اساس رسیدن به چارچوب جامعی بوده که بتواند در آن فعالیتهای ما را بر اساس معاهده ان.پی.تی بر اساس حقوقی که داریم به لحاظ فنی و حقوقی مورد تایید قرار دهد و بر اساس حقی که به عنوان عضو متعهد آژانس داریم تسهیلات کافی را برای ادامه فعالیتمان دریافت کنیم. در کنار آن هم برای رفع نگرانیها اقدامات لازم را دنبال خواهیم کرد.
وی ادامه داد: این از جمله موضوعاتی است که در مذاکرات با آژانس قبلا مطرح شده و مذاکرات در حال دنبال شدن است.
به گفته مهمانپرست ارزیابی دو طرف مثبت است و ممکن است اختلاف نظرهای جزیی وجود داشته باشد که در ادامه مذاکرات نسبت به آن پرداخته خواهد شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص اینکه آیا پیشبینی میکنید در نشست فروردین ماه شاهد گفتوگوی موضوعی با آمریکا درباره مسایل هستهای باشیم؟ تأکید کرد: مذاکره بین نمایندگان ایران و 1+5 در نشست آلماتی با رویکرد جدید به صورت مثبت در حال پیگیری است و در نشستهای بعدی با توجه به نحوه ادامه مذاکرات میتوان گامهای بعدی را تعریف کرد.
وی ادامه داد: فعلا در شرایط حاضر نه نیازی به مذاکرات مستقیم بین ایران و آمریکا وجود دارد چون هنوز چارچوبی که مقام معظم رهبری فرمودند تامین نشده است بنابراین مذاکرات ادامه پیدا میکند.
وی با اشاره به اینکه یکی از اعضای فعال گروه 1+5 آمریکاست، عنوان کرد: آنها پیشنهاداتشان را مطرح میکنند ما هم پاسخ آن را عنوان میکنیم. این که گفتوگوها مستقیم، دو تایی یا هر چند تایی باشد چندان فرقی نمیکند زیرا آنها پیشنهاداتشان را در جمع مطرح میکنند، ما هم نقطه نظراتمان را عنوان میکنیم.
وی افزود: اگر منظور از مذاکرات مستقیم بحثهای مختلفی صرفا بین مقامات ایران و آمریکا باشد آن هم شرایط و چارچوبی نیاز دارد که قطعا مقامات ارشد ما به خصوص مقام معظم رهبری کاملا آن را به صورت شفاف روشن کردهاند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره توافق بین آمریکا و روسیه در خصوص موضوع سوریه نیز گفت: برداشت ما این است که کشورهای مختلفی که میتوانند در مساله سوریه موثر باشند از ناکارآمدی رویکرد نظامی و درگیریهای خشونتآمیز و اقدامات تروریستی به سمت کارآمد بودن رویکردهای سیاسی و تشویق کردن گروههای مختلف به گفتوگوهای ملی گرایش پیدا میکنند.،ما این را یک گام مثبت تلقی میکنیم و معقتدیم همه کشورهای منطقه و خارج از آن باید به این رویکرد سیاسی بپردازند و طرفها را به گفتوگوهای ملی تشویق کنند، درگیریها متوقف شود و مردم سوریه بتوانند خودشان راجع به آینده تصمیم بگیرند.
به گفته مهمان پرست اقداماتی که بعضا در منطقه شاهد هستیم و یا اظهاراتی که در جهت کنار گذاشتن رویکرد سیاسی و دامن زدن به برخوردهای خشونتآمیز مشاهده میشود نیت این کشورها را که به ادامه درگیریها کمک میکنند را با سوالات جدی روبهرو میکند.
مهمانپرست در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا اقدامات غرب و شورای حکام در فاصله برگزاری نشست بعدی ۱+۵ میتواند مواضع ایران را در این باره تغییر دهد؟ تصریح کرد: ما تمامی اتفاقاتی که درباره فعالیتهای هستهای صلحآمیز کشورمان انجام میشود و یا تصمیمات سیاسی که نسبت به ملت و کشور ما صورت میگیرد را به صورت کاملا دقیق زیر نظر داریم و علت این تصمیمگیریها نیت آنها و سیاست کشورهای مختلف درباره تصمیمات را حتما مورد بررسی قرار میدهیم.
وی با اشاره به اینکه ادعاهایی که برای رویکرد منطقی با مسایل مربوط به فعالیتهای هستهای کشورمان مطرح میشود را باید در عمل و در صحنههای مختلف را تطبیق دهیم، تصریح کرد: بنابراین هر موردی که رخ دهد را حتما مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار میدهیم و متناسب با آن اقدامات لازم انجام میشود.
گردآوری :
| / مرجع خبر : خبرگزاری فارس |
تاریخ درج خبر : 1391/12/15 |